2012. október 9., kedd

HARANGÖNTÉS-KINCSKERESÉS :)

Még amikor másodéves logopédus tanoncok voltunk, Pataki Tanár Úr (dr. Pataki László-gyógypedagógus, logopédus, fül-orr gégész szakember és foniáter) egyik órán a hangszalagok és a gége rejtelmei után felolvasta nekünk ezt a szöveget. Sosem felejtem, és hálás vagyok, hogy tanított és ennyi mindent adott nekünk.
 Sok szempontból kapcsolódnak ezek a gondolatok az első filmünkhöz is, amellett hogy igazi gyógypedagógus hitvallás is egyben.


ANCSEL ÉVA: Hogyan kell harangot önteni

„Harangot csak egyféleképpen lehet önteni. Csak úgy, ahogy Borisz, dehogy Borisz – Boriszka teszi az Andrej Rubljovban.
A harangöntéshez nem akármilyen anyag kell. Az ilyen anyagért a világ végére is el kell menni, az ilyen anyagot rettentő türelemmel kell fölkutatni, s közben tilos arra gondolni, hogy az embert le is fejezhetik, ha nem készül el időben.
Mivelhogy a harangöntést nem szabad elsietni.
A harangöntésnek vannak kritikus pillanatai. Akik ilyenkor kételkednek és leállnak, azokkal nem szabad vitatkozni, azokat kényszeríteni kell, hogy folytassák a munkát. De a jó harangöntő szenved ettől a kényszerű erőszaktól.
Ha harangöntés közben az ember lángra lobban, akkor teljes nyugalommal, mellékesen és majdnem félvállról szóljon a mellette állónak, hogy oltsa el.A harangöntést csak az vezetheti, aki ért hozzá, az sem baj, ha fiatalkorú.
Harangot komolyan kell önteni, hiszen nem közönséges használatra szolgál, hanem az lesz a dolga, hogy közös gyakorlatra szólítsa az embereket.
Harangot nem lehet önteni apáink tapasztalata nélkül, de az öröklött tudás nem elég hozzá.
Ha a harang megkondul, és mindenki ujjong, akkor az, aki öntötte, lehetőleg az emberek szemétől távol zokogjon, amiért nem tökéletes a hangja, mivelhogy nincs tökéletes harang.
Aki nincs megelégedve a haranggal, amit öntött, csak pillanatnyi elkeseredésében vádolhatja őseit, amiért nem adták át titkukat. Az átok úgysem segít.
Ehelyett jobb, ha útra kél, hogy még kiválóbb anyagot találjon hozzá, és tökéletes harangot öntsön.
Harangot akkor is ugyanúgy kell önteni, ha a megbízatás akkora – s olyannyira újfajta öntvény elkészítésére szól –, amelynek megalkotásához nem elég egy emberélet. Harangot tehát akkor is Borisz-módra: türelmes szenvedéllyel kell önteni, ha tudja az ember, hogy sohasem fogja meghallani a kondulását. Hiszen úgysem saját használatára önti.”

Zsófi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése