2013. május 1., szerda

Holnap Simon mágus az Örökmozgóban!


Egészen kivételes alkalomra kerül sor a Bárczi Filmklub holnapi vetítésén (facebook esemény), ezúttal nemcsak hogy egy különleges filmet vetítünk nektek, de egyúttal abban a megtiszteltetésben is részünk lehet, hogy a vetítést követően vendégünk lesz a film rendezője, Enyedi Ildikó is!

Hajnali sötétség, éles telefoncsörgés. A film főszereplője, Simon (Andorai Péter) útnak indul, de nem repülővel: vonattal – Párizsba készül. Gyilkossági ügyben kérik a francia hatóságok  a „parafenomén” Simon segítségét. No, de ki is Simon valójában és miért készül Párizsba? Az Apostolok Cselekedeteinek nyolcadik része beszéli el Simon mágus történetét, aki Fülöp evangélista hatására megkeresztelkedett. Később azonban látván, Péter és János hogyan gyógyít kézrátétellel, pénzt kínál nekik, hogy ezt a hatalmat ő is megszerezze: „Adjátok nekem is ezt a hatalmat, hogy akire ráteszem a kezemet, vegye a Szentlelket!” Péter azonban ezt mondta neki: „Vesszen el a pénzed veled együtt, amiért azt gondoltad, hogy pénzen megszerezheted az Isten ajándékát. Nem részesülhetsz, és nem is örökölhetsz ebből, mert a szíved nem egyenes az Isten előtt.” Simon mágus lett a példája mindazoknak, akik pénzért akartak szentségeket, egyházi hivatalt szerezni – innen származik a „szimónia” kifejezés is. De hogyan is kapcsolódik mindez Enyedi filmjéhez?

Simon mágus alakját a filológusok eltérően értékelik, de abban nagyrészt egyetértenek, hogy Simon a gnoszticizmus első nagy képviselője lehetett; amely szerint az ember az üdvözítő tudás birtokában van. Enyedi filmjében is megelevenedik a gnózis, egy olyan világot vázol fel, amelyben mindenki kérdez és keres valamit a világ megmagyarázásához – valamiféle csodára várnak, de ez a várakozás mégis kétségekkel vegyes. Simon eljut Párizsba. Felbukkan körülötte egy régi rivális, és egy tanítvány is. Mester és tanítványa, mester és mester találkozása. A tét: harmadnapon feltámadni.

Igazán nagyszerű, poétikus film az ezredfordulóról. Méltatlanul „játszatlan” alkotás, pedig igazán ritkán készül ilyen, éppen ezért megéri eljönni és életben tartani Simon mágus történetét, megnézni és beszélgetni velünk erről a filmről, amelyre talán nem túlzás azt mondani, hogy eddigi tematikánk is összegződik…

SzL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése